Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norsk sakprosa som får deg til å se verden på en ny måte.
182
Forfatter:

ISBN: 9788282820868
ISBN e-bok: 9788282820929
Pris:
229.00
Bestillingen sendes i løpet av 2 virkedager.

Assistert befruktning

"(...) Til tross for at assistert befruktning er blitt vanlig, mener Anne Forus at det største etiske dilemmaet fremdeles ligger i de nye, kompliserte formene for foreldreskap, nemlig at tre - eller flere - personer kan få barn «sammen». I en nøktern og balansert tone drøfter hun hva slike foreldrekonstellasjoner kan ha å si for barnets identitet, tilknytning og rettigheter. Boken gir også en innføring i arbeidet som gjøres i Bioteknologinemda." - Ingunn Økland, Aftenposten 

Assistert befruktning er den tredje boka i Humanist forlags serie Pro et Contra. Bøkene i denne serien skal presentere ulike argumenter i aktuelle etiske problemstillinger. Disse bøkene er skrevet for lesere som ønsker å sette seg nærmere inn i de enkelte sakene for lettere å kunne gjøre seg opp sin egen mening.

I 1978 skjedde noe som ga ufrivillig barnløse par et nytt håp om å få barn - på annen måte enn ved adopsjon, eller ved å være fosterforeldre: Verdens første prøverørsbarn, Louise Brown, ble født. I 1978 var dette en stor sensasjon, og reaksjonene var sterke og delte. Mange ønsket velkommen denne nye muligheten for å hjelpe ufrivillig barnløse. Andre uttrykte frykt for en ny vitenskap som kunne være vanskelig å kontrollere, og som innebar muligheter til å påvirke de aller tidligste stadiene av menneskets utvikling. I dag er assistert befruktning et vanlig behandlingstilbud, og det er født mer enn fem millioner barn etter prøverørsbehandling, enda flere hvis vi teller med alle som er født etter inseminasjonsbehandlinger.

Assistert befruktning er fortsatt omdiskutert - mer enn 30 år etter at teknologien ble tatt i bruk. Spørsmålene er mange: Hvem skal få tilbud om assistert befruktning? Har noen mer «rett» til assistert befruktning enn andre? Hvem skal betale – helsetjenesten, de som får tilbudet? Er det greit å donere egg og sæd? Skal sæd- og eggdonor i så fall være anonym? Hva med surrogati – er det greit? Bør kvinnene som bærer fram barnet i så fall få betalt eller ikke?

I denne boka gir forfatteren oss foruten en presentasjon av de ulike argumentene i denne diskusjonen, også et «lynkurs» i hva som er de medisinske og praktiske fakta når det gjelder assistert befruktning. Boka gir et utmerket grunnlag for å gjøre seg opp sin egen mening omkring disse vanskelige og til dels svært følsomme spørsmålene rundt alternative måter å sette barn til verden på.

Se de andre titlene i vår serie Pro et contra.
 

__BODYEsupXT1__