John Færseth er forfatter og medieviter. Han har brukt det siste tiåret på å forstå Russland og Ukraina og de ideologiske strømningene i dem som ligger under dagens konflikt. Dette er bøkene for deg som vil forstå det som skjer.

Ukraina. Landet på grensen

ukrainaforside.jpg

Hva foregår egentlig i Ukraina?

Hvorfor er Ukraina så viktig i Vladimir Putins eurasiske prosjekt?

«Ukraina» betyr «landet på grensen». Ukraina har i mange hundre år vært grenselandet mellom Europa og Russland. Det er et grenseland både geografisk og kulturelt, og landet har vært preget av samspill og konfrontasjoner med naboene både i øst og i vest.  

Høsten 2013 startet en revolusjon i Ukraina. En samar­beidsavtale med EU ble vraket til fordel for en tilsvarende avtale med Russland. Folk tok til gatene i protest mot avtalen og mot den stadig mer autoritære og korrupte presidenten Viktor Janukovytsj, som svarte med å sette hardt mot hardt. Et halvt år senere hadde Russland annektert Krim i strid med all internasjonal lov, lenger øst var ukrainske regjeringsstyrker i kamp med russiskstøttede opprørere. Utfallet er usikkert: Vil Ukraina ende opp som et demokrati av vestlig type, eller komme tilbake i den russiske interessesfæren? Eller blir det full borgerkrig? Er det fortsatt mulig for Ukraina å bli en bro mellom øst og vest etter Russlands overtramp? 

John Færseth har tilbragt mye tid i Ukraina våren 2014, og møtt mange av menneskene bak avisoverskriftene. 

Ukraina. Landet på grensen gir den historiske bakgrunnen for den ukrainske revolusjonen og et unikt innblikk i dagens konflikt.

Fyrtårnet i øst. Putins Russland og vestlige ekstremister

fyrtårnet forside.jpg

Russland har blitt et fyrtårn for flere miljøer som er motstandere av dagens verdensorden. Disse miljøene deltar på treningsleire og konferanser i Russland, forsvarer Russlands linje i Ukraina og Syria, og noen har valgt å delta i kampene i Øst-Ukraina sammen med russiskstøttede separatister. Andre fungerer som propagandister i russiskstyrte medier, der Norge er et av landene som blir angrepet. Blant dem er høyreekstremistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, de høyrepopulistiske regjeringene i Sentral-Europa, amerikanske alt-rightere og kristenkonservative, skandinaviske barnevernsmotstandere og enkelte venstreradikale. Bak alt sammen ligger et mørkt og konspiratorisk verdensbilde.

Fyrtårnet i øst handler om disse miljøene, og hvordan de alle forenes av et negativt syn på Vesten, vestlige eliter og globaliseringen.

Denne boken er verdifull for alle som følger utviklingen i ekstreme miljøer i Europa og USA, og hvordan ideer nå beveger seg på kryss og tvers mellom ulike miljøer.