Parallelt med koronapandemien har konspirasjonsteorier blitt satt på dagsordenen som aldri før. I USA har QAnon, som anser Donald Trump som sin frelser, fått mye oppmerksomhet. I Norge har forestillingen om en sammenheng mellom Covid-19 og 5G-nettet blitt spredd i sosiale medier. Vaksinemotstand flettes sammen med konspirasjonsteorier. Det er flere grupper på sosiale medier i Norge hvor vaksinemotstandere deler teorier og myter om vaksinen og potensielle bivirkninger. For eksempel at den skal gjøre kvinner sterile og endre menneskers DNA.

Hva kjennetegner egentlig en konspirasjonsteori? Hvorfor lar folk seg lokke til å tro på den? Og hvorfor kan konspirasjonsteorier være så farlige?

John Færseth er ekspert på konspirasjonsteorier. Han er intervjuet av Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk Forbund, om dette, og samtalen kan du se på YouTube:
https://youtu.be/QL4ZUesC81c

Om konspirasjonsteori-ekspert John Færseth:
Forfatter og frilansskribent. Han har skrevet en rekke artikler og kronikker for norske aviser og nettsteder. En av Norges fremste eksperter på konspirasjonsteorier, blir ofte hentet inn som ekspertkommentator på området.
Færseth har skrevet bøkene KonspiraNorge, Ukraina. Landet på grensen og Fyrtårnet i øst. Putins Russland og vestlige ekstremister.