149
Pris:
199.00
Bestillingen sendes ila. 2 virkedager.

ISBN e-bok: 9788282820233

Skyggeferden

Forfatter Sara Azmeh Rasmussen har i sitt liv krysset flere grenser enn de fleste. Hennes første roman er en fengslende fortelling om en kvinnes reise. Underveis utfordres tilhørighet til folk og familie, religion, klasse, kjønn og seksualitet. Romanen drives framover av spenningen mellom det å bevare seg selv og å finne seg selv gjennom oppbrudd og omskiftninger.

Ferden starter i Syrias hovedstad, forfatterens fødeby, på 1970-tallet. I sin skildring beveger Sara seg mellom Damaskus og en gård på fjellet, betongvegger og åpne vidder, en moské og en kirke. I en lukket tilværelse prøver hun å finne en utvei.

Denne selvbiografiske romanen er drevet av en enorm frihetslengsel. Teksten beskriver et menneskes pendling mellom resignasjon og motstand. Det stygge og det vakre. Beretningen tegner et levende bilde av det syriske samfunnet, men den forteller også en innvandrerhistorie. Forfatteren skildrer problemstillinger som er relevante for et moderne skandinavisk samfunn.

Begrunnelse for Fritt Ords Pris 2012:
Sara Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris for 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk.

Les hele begrunnelsen her

En strålende romandebut
Aftenposten

(...)en fascinerende fortelling om frihetens indre nødvendighet og de omkostninger som kan ledsage lengselen etter et sannere liv.
VG

"Her blir vi vitne til et forsøk på å bearbeide erfaringen av å bevege seg mellom to kulturer. Det er fullt mulig å påklistre teksten merkelapper som eksillitteratur og immigrantlitteratur. Men det er kanskje vel så interessant å se nærmere på den eksistensielle problematikken teksten hele tida bakser med: Basslinja i boka er hovedpersonen Saras frontkollisjon med religiøse, kulturelle og seksuelle problemstillinger".
Klassekampen

Lesaren får vera med hovudpersonen i den reine opplevinga, utan tolk, fasit, diagnose eller analyse.
Dag og tid

Språket er uvanlig spenstig, enkelt og poetisk. Det er renset gjennom selvkritikkens nådeløse filter.
Kirke og kultur

Romanen min er en beskrivelse av levd liv, og om hvordan grenser, tabuer, normer og strukturer bestemt av religion og kultur begrenser muligheten til et godt liv
Intervju med Sara Azmeh Rasmussen i Vårt Land